Kincs­keresők

kincskeresok1 feher

Rólunk

A Kincskeresők TM.ro.hu.srb.de projekt célja az, hogy a fiatalok körében növelje a városhoz való tartozás érzését – azáltal, hogy 3 középiskolából 20 fiatal „interkulturális” idegenvezetőt képez ki, akik megismerkednek egymással, népszerűsítik a multikulturális Temesvárt, és hozzájárulnak a város történelmi, építészeti, kulturális és turisztikai értékeiről szóló oktatási játék eszköztárának kidolgozásához.

Csapatunk

Az Integratio Alapítvány több mint 15 éve foglalkozik tehetséggondozással, közösségépítéssel és önkéntesek képzésével. Az Európa Kulturális Fővárosa évére készülve játékos módon szeretnénk ifjú idegenvezetőket képezni, hogy a fiatalok kortársaiknak is meg tudják mutatni Temesvár multikulturális értékeit.
A projektben három partnerünk van, három józsefvárosi líceum, különböző tanítási nyelvekkel: a Bánsági Főgimnázium (román és német nyelvű oktatással), a Dositej Obradovic Elméleti Líceum (szerb nyelvű oktatással) és a Bartók Béla Elméleti Líceum (magyar nyelvű oktatással).

Integratio Alapítvány

portre szilagyi borbala
Szilágyi Borbála

projektmenedzser

portre orosz sanyi 1x1 1
Orosz Sándor

IT és design tanácsadó

portre bartuta kriszta 1x1 1
Băruță Cristina

önkéntes képzési szakértő

portre fenyvesi eva
Fenyvesi Éva

idegenvezető

Szakértők

portre erdei ildiko
Erdei Ildikó

non-formális módszerfejlesztési szakértő, eszközfelelős

portre kiss ferenc
Kiss Ferenc

interkulturális oktatási szakértő

portre toro tibor
Toró Tibor

kutatásvezető

portre varga szilvia 1x1 1
Varga Szilvia

kutató

portre erdei gergo 1x1 1
Erdei Gergő

kutató asszisztens

Bánsági Főgimnázium – román tagozat

portre monica balota 1x1 1
Balota Monica

oktató a Bánsági Főgimnáziumban

Bánsági Főgimnázium – német tagozat

portre cristina escher 1x1 1
Escher Cristina

oktató a Bánsági Főgimnáziumban

Dositej Obradovic Elméleti Líceum

portre alexandra stoicov 1x1 1
Stoicov Alexandra

a Dositej Obradovic Elméleti Líceum oktatója

Liceul Teoretic Bartók Béla​

portre fodor eniko 1
Fodor Enikő

oktató a Bartók Béla Elméleti Líceumban

Hírek

A TM.ro.hu.srb.de Temesvári Kincskeresők projekt célja az, hogy felerősítse a városhoz tartozás érzését a fiatalok körében.

Három józsefvárosi középiskolából húsz fiatal idegenvezetőként kamatoztathatja majd Temesvár multikulturális szépségeit. A diákok megismerik egymást és városukat egyaránt, ezen felül pedig hozzájárulhatnak a város történelmi, építészeti, kulturális és turisztikai értékeiről szóló oktatójátékok és eszköztárának kidolgozásához.

A projekt tevékenységei változatosak: kutatás, eszköztárak, oktatójátékok fejlesztése, saját rendezvények szervezése, részvétel mások által szervezett rendezvényeken és konferencia. Megpályázását pedig az önkénteskedés népszerűsítése valamint a fiatalok beavatását a multikulturális, többnyelvű és intergenerációs tevékenységekbe alapozta meg. A fiatal interkulturális idegenvezetők önkéntesként vesznek részt a projektben és a projekt befejezése következtében is önkéntesként mutatják be a temesvári szépségeket. A javasolt tevékenységek serkentik a kreativitást: a fiatalok szakértők által vezetett ötletbörzén vesznek részt, hogy affél oktatójátékokat alkossanak, amelyek a helyi identitás érzésének kialakulásához és feljesztéséhez járulnak hozzá.

A fiatalok három olyan szomszédos józsefvárosi iskolából származnak, ahol román, magyar, német vagy magyar nyelvű tanítás folyik. Minden iskola a saját nyelvén készül a leírt tevékenységekre, úgyhogy végülis a tevékenységek négy nyelven zajlanak és négy irányból közelítjük meg a témát. A Bánsági Főgimnázium, a Bartók Béla Elméleti Líceum és a Dositei Obradovici Elméleti Líceum középiskolák valamennyi diákjai alkotják majd a temesvári multikulturális idegenvezetők közösségét, akik legfőgképpen a 2023-as Temesvár Európa Kulturális Fővárosa programjai keretén belül kamatoztathatják új készségeiket.

Számos alkalommal hangzik el az, hogy Temesvár egy multikulturális városként fejlődött. Aznoban nem csak a város mútljában rejlik a multikulturalitás, hanem kihangsúlyozásra kell kerüljön a jelen és jövő multikulturalitása egyaránt. Mindezt, a tanulók, egy olyan környezetben kutathatják ki, ahol nem csupán a város sokszínűségét fedezhetik fel, hanem saját új képességeiket is, ugyanis a projekt továbblép a konkrétan megfogalmazott célon amely nem más mint, kis idegenvezetők kiképzése. A tanulók számos indirekt hozadékot sajátíthatnak el azáltal, hogy gyakorolhatják a közönség előtti beszédet, egy struktúrált előadás előkészítését vagy akár a pontosságot is.

Projektünk célja az, hogy a városhoz tartozás érzését kamatoztassuk a különböző etnikumú fiatalok sorában, akik a Temesvárt formáló multikulturális „kincsek” és egymás megismerésével fejleszthetik kompetenciáikat.

A kisebbségi közösségek tudatában kialakul a párhuzamos városok fogalma. Olyan közösségekről van szó, amelyek békésen élnek egymás mellett, de nagyon csekély kulturális interakcióval, amely pont, hogy megvonja a multikultualitás alapját. Ugyanakkor, a kisebbségi közösségekről a többség felfogása is létezik, amely szerint az etnikai kisebbségek különböző „buborékokban” élnek.

Az effajta elszigetelődés megoldásának céljából, a Kincskeresők TM.ro.hu.srb.de projektet egy szakértői munkacsoport megalapításával kezdtük meg, 2022. június 15-én. A csapatot helyi magyar, román, szerb és német eredetű tánárok, kutuatók, idegenvezetők és szakmabeli munkatársai alkották, akik ismerik a temesvári kontextust és legfőbbképpen ismerik diákjaikat, akiknek ez a kezdeményezés szól. Ők olyan non-formális technikákat dolgoztak ki, amelyek megfelelnek a célcsoport életkorának, hogy a projektben való részvétel vonzó legyen, ne legyen „iskolai ízű”, egy olyan kontextusra alapozva amiben a tanulók fejleszthetik kreativitásukat, városismeretüket és kommunikációs készségeiket.

Ezen felül, a szakértők körvonalazták a munkacsoportok szerepét, ötletbörzét tartottak a túristautakról, kidolgozták a munkamódszereket, megvitatták a város mentális térképein alapuló kutatás részeredményeit, illetve ötletbörzét tartottak a város megismerésének non-formális módszereinek eszköztáráról. Ezt követően pedig, kidolgozták a képzési tartalmat a fiatal kutatók számára, különösképpen arra figyelve, hogy minden amit a tanulók elsajátíthattak hosszútávon is fenntartható legyen, ugyanis a fiatal „interkulturális” idegenvezetők tevékenysége nem áll meg a projekt befejezésével.

Szeptember 9-én megalapoztuk a legelső mérföldkövet a jövendőbeli idegenvezető taulók kiképzésében. A 20 órás képzés több modulból áll: Ismerkedés, csoportalakítás; Önkéntesség, mint a személyes és közösségfejlesztés egyik formája; Temesvár – mint multikulturális tér; A város értékei az idegenvezetések és az oktató játékokon keresztül; Módszerek és technikák az idegenvezetésben, Gyakorlati tevékenység: tárlatvezetések.

Elsősorban a tanulók Băruța Kristina pszichológus által előkészített ismerkedési tevékenységeken vettek részt. Beszélgettek a városról, de főképpen arról, hogy milyen egy temesvári tinédzser élete, de arról is, hogy mi az, amin változtatni kéne, milyen elvárásaik és elképzeléseik vannak.

Ezt követően pedig Kiss Ferenc tanárúr és Fodor Enikő tanárnő vezetésével a tanulók betekintést kaphattak arról, hogy hogyan vezethetnek egy csoportot idegenvezetőkként. Az elméleti szinten felül számos gyakorlati taláccsal látták el a tanulókat, akik majd egy  idegenvezetési útvonalon való részvétellel sajátíthatták el új készségeiket.

A tanulók az iskola környékén, a Józsefvárosban, kezdték meg útjukat, és megismerték azon környék ékes tikait, amerre nap mint nap átmennek. Ezt követően pedig a temesvári központ objektumai felé irányultak. A szakértők által bemutatott idegenvezetés meghatározó volt a tanulók számára, ugyanis arra készülnek, hogy valamikor ugyanezt a tudást és metodológiai szempontokat követve mutassák be a temesvári belvárost. Minden helyszínről tájékozódniuk kell, majd ezt továbbadni osztálytársaiknak és utólag turistáknak is.

A projekt keretén belül egy kölcsönös ismeretterjesztés is történik, ugyanis a különböző iskolákhoz tartozó tanulók tájékozódnak a többiek kulturális hátteréről és történelméről. Ezáltal valósul meg egy afféle multikulturális dialógus a fiatalok között.

A Kincskeresők TM.ro.hu.srb.de program keretén belül az Integratio Alapítvány kincskereső játékot szervezett a VII. Temesvári Magyar Napokon. Az eseményre szombaton 14:30 és 15:30 között került sor. A regisztrácó után a többgenerációs csoportok, az utasítás alapján, útnak indultak a kincsek felfedezésére. A különböző helyszíneken a beöltözött, képzett önkéntesekkel találkoztak, akik rövid információval gazdagították a résztvevőket. Az így szerzett tudás alapján, aki helyesen kitöltötte a keresztrejtvényt, az mézespogácsát és könyvjelzőt kapott ajándékba.

Programvezető: Fodor Enikő és Szilágyi Borbála

A projekt keretén belül képzett önkéntesek: Andrási Kálmán, Bán Emese, Berta Evelyn-Boglárka, Csata Dorottya, Czapp Dávid, Festő András, Rákóczi Lóránd, Király Rebeka, Major Barna.

A programba mintegy 30 csapat közel 100 tagja kapcsolódott be.

Köszönjük a Temesvári Projekttközpont támogatását!

A Kincskeresők TM.ro.hu.srb.de projekt célja az, hogy a fiatalok körében növelje a városhoz való tartozás érzését – azáltal, hogy három középiskolából (Bartók Líceum, Obradovics Líceum és Bánsági Főgimnázium) húsz fiatal idegenvezetőt képez ki, akik megismerkednek egymással és saját anyanyelvükön népszerűsítik Temesvárt.

Hétfőn, október 10-én a bartókos csapatnak alkalma volt megmutatni tudását és egy kortárscsoportnak mutatta be a várost. A csapat tagjai: Rákóczi Loránd (XI.MI), Andrási Kálmán (X.TT), Király Rebeka (XI.BK), Berta Evelin (XI.MI), Major Barna (XI.TT), Bán Emese (XI.BK), Czapp Dávid (XI.MI).

Programfelelős: Fodor Enikő
Támogatója: Temesvári Projektközpont

November 14-én tartottuk meg a Kincskeresők TM.ro.hu.srb.de projekt keretén belül a Kincskereső tevékenységet, amin a 3 józsefvárosi iskola V.-es diákjai vettek részt.
Az idegenvezetőknek képzett fiatalok jól felkészülve mutatták be a kisebb iskolatársaiknak Temesvár építészeti, kultrális és történelmi kincseit.
Miután figyelmesen meghallgatták az előadásokat a gyerekek kitöltöttek egy keresztrejtvény, így az információkként begyűjtött kincs mellé egy másik kincset is, egy könyvjelzőt is kaptak.

A visszajelzések szerint a kisdiákok sok új dolgot tanultak meg ezzel az alkalommal a városról, amelyben élnek.

Az Integratio Alapítvány által megvalósított Kincskeresők TM.ro.hu.srb.de projekt célja az volt, hogy a fiatalok körében növelje a városhoz való tartozás érzését – azáltal, hogy 3 középiskolából 20 fiatal „interkulturális” idegenvezetőt képez ki, akik megismerkednek egymással és népszerűsítik a multikulturális Temesvárt. Ugyanakkor a projekt során a város történelmi, építészeti, kulturális és turisztikai értékeiről szóló oktatási játék-eszköztár kidolgozására is sor került. Nem titkolt szándék volt az Európa Kulturális Fővárosa évre való előkészület is. A projektben három partnere volt a szervezetnek: három józsefvárosi líceum, különböző tanítási nyelvekkel: a Bánsági Főgimnázium (román és német nyelvű oktatással), a Dositej Obradovic Elméleti Líceum (szerb nyelvű oktatással) és a Bartók Béla Elméleti Líceum (magyar nyelvű oktatással).

A záróesemény első része, a konferencia a Bánsági Főgimnázium és a Dositej Obradovics Elméleti Líceum közös használatú dísztermében zajlott. A konferencián Varga Szilvia bemutatta a mentális térképészet alapján végzett kutatás eredményeit, amely révén felszínre került a középiskolások városképe, véleménye a városról. Kiss Ferenc a multikulturális projektek fontosságáról beszélt, majd Monica Balotă, Cristina Escher és Alexandra Stoicov az ifjú idegenvezetők képzésének tapasztalatát osztották meg. Fodor Enikő bemutatója a családi történelmi kincskereső játékot mutatta be, majd Erdei Ildikó az újonnan kifejlesztett játékok alkotási folyamatát. A konferenciarészt Szilágyi Borbála, a projektmenedzser összegzése zárta.

A záróesemény a Bartók Béla Elméleti Líceumban folytatódott, ahol a VI. osztályosok ki is próbálhatták az újonnan fejlesztett Temesvárhoz kapcsolódó játékokat. Az izgalmas és kreatív játékok megvalósításában számos pedagógus, művész, régész, kézműves, fotós működött közre: Bajkó Attila, Erdei Ildikó, Fodor Enikő, Jánosi Andrea, Kása Melinda, Kopeczny Zsuzsa, Nüszl Erzsébet, Orosz Sándor, Szabó Janka, Szilágyi Borbála. A program lebonyolításában a bartókos önkéntes középiskolások segédkeztek.

A zárórendezvény az ifjú középiskolás idegenvezetők műhelyével zárult, amelyben a tapasztaltokat összegezték és értékelték mind a diákok, mind a résztvevő tanárok, szakértők. A visszajelzések alapján egy sikeres projektet zárt az Integratio Alapítvány.

A Kincskeresők TM.ro.hu.srb.de projektet a Temesvári Városi Tanács finanszírozta a Projektközpont révén.

Galéria

A rendezvény megnyitója. Szakértői műhely

Ifjú idegenvezetők képzése

Történelmi kincskereső – családi játék a belvárosban

Városnézés a Bartók Béla Elméleti Líceum ifjú idegenvezetőivel

Városnézés a Bánsági Főgimnázium diákjai vezetésével, román tagozat

Városnézés a Bánsági Főgimnázium diákjai vezetésével, német tagozat

Városnézés a Józsefvárosban az önkéntes fiatal interkulturális idegenvezetőkkel

Kincskereső – Józsefváros

Városnézés a Dositej Obradovic Elméleti Líceum ifjú idegenvezetőivel

A Kincskeresők TM.ro.hu.srb.de projekt zárókonferenciája

Az oktatójátékok népszerűsítése (Bartók Béla Elméleti Líceum)

Workshop a fiatal interkulturális idegenvezetőknek

Ifjú idegenvezetők

hu andrasi kalman 400x622 1
🇭🇺 ANDRASI
Kálmán
hu ban emese 900x1400 1
🇭🇺 BÁN
Emese
hu berta evelyn boglarka 900x1400 1
🇭🇺 BERTA
Evelyn-Boglárka
hu czapp david 900x1400 1
🇭🇺 CZAPP
Dávid
hu csata dorottya 900x1400 1
🇭🇺 CSATA
Dorottya
hu major barna 900x1400 1
🇭🇺 MAJOR
Barna
hu rakoczi lorant 900x1400 1
🇭🇺 RÁKOCZI
Lóránt
hu szabo ervin 900x1400 1
🇭🇺 SZABÓ
Ervin
ro cheveresan maria 900x1400 1
🇷🇴 CHEVEREȘAN
Maria
ro giulvazan sara 700x1088 1
🇷🇴 GIULVĂZAN
Sara
ro popa claudia maria 800x1244 1
🇷🇴 POPA Claudia
Maria
ro rif roberta patricia 700x1088 1
🇷🇴 RIF Roberta
Patricia
ro stetco tiana 700x1088 1
🇷🇴 ȘTEȚCO
Tiana
de adina deleanu 400x622 1
🇩🇪 Adina
DELEANU
de ana molnar 900x1400 1
🇩🇪 Ana
MOLNAR
de anais scarlatescu 600x933
🇩🇪 Anais
SCĂRLĂTESCU
de anamaria iorgoaia 300x466 1
🇩🇪 Anamaria
IORGOAIA
de anna suma 300x466 1
🇩🇪 Anna
SUMA
de victor fira mladinescu 900x1400 1
🇩🇪 Victor FIRA-MLADINESCU
srb iasin isidora 300x466 1
🇷🇸 IAȘIN
Isidora
de anais scarlatescu 600x933
🇩🇪 Anais
SCĂRLĂTESCU
srb kovacs eric 900x1400 1
🇷🇸 KOVACS
Eric
srb majkic jelena 400x622 1
🇷🇸 MAJKIC
Jelena
srb vojnovic natasa 900x1400 1
🇷🇸 VOJNOVIC
Natasa
srb iasin isidora 300x466 1
🇷🇸 IAȘIN
Isidora

Oktatójátékok
Temesvárról

Memóriajáték: Temesvár építészeti értékei

A projekt kincsei közé tartoznak a Temesvárhoz kapcsolódó játékok. Ez a memóriajáték alkalmat ad arra, hogy a város fontosabb épületeit azonosítsd és a nevüket is megtanuld.
A fotókat Orosz Sándor készítette.

memoriajatek

PUZZLE Temesvár vára

Gondolkoztál-e azon, milyen lehetett Temesvár vára a XIV. században? Miközben kirakod a puzzle játékot, megfigyelheted a részleteket, majd a végén pedig a teljes képben gyönyörködhetsz.
A korhű illusztráció alkotója Jánosi Andrea.

puzzle2

Keresd a párját!

Mennyire figyeled meg a részleteket, amikor a városban sétálsz? A párkereső játék alkalmat ad arra, hogy megbizonyosodj arról, hogy felismered-e az épületek, műemlékek részleteit.
A fotókat Orosz Sándor készítette.

kartyajatek

MULTIKULT kártyajáték

Az újonnan fejlesztett kártyajáték segít néhány alapvető kifejezés elsajátításában román, magyar, német és szerb nyelven.
A kártyák illusztrációit Szabó Janka készítette.

te rog kartya vagva

Logico – Temesvári témákkal

Ezzel a játékkal új ismereteket szerezhetsz a városról, a város jelentős személyiségeiről.
logico3

Hol van? Tedd a térképre!

Tegyünk egy sétát a Józsefvárosból a Belvárosba a kézzel készített térkép segítségével!
Az épületeket és a térképet Kása Melinda készítette.

varosterkep filcen

Kincses Temesvár (Történelmi virtuális szabadulószoba)

Kedvenc időtöltésed a kincskeresés? Határtalan kíváncsiságod miatt sok izgalmas kalandba keveredtél már? Legújabb kalandod a temesvári várban kezdődik, melynek udvarán egy kiszáradt, mély kút áll. Legendák szólnak arról, hogy a kút egy titkos alagút bejárata. Ezt nem lehet kihagyni!

Itt próbálj szerencsét: https://view.genial.ly/interactive-content-tortenelmi-szabaduloszoba

A játék tartalmát biztosító történeteket Kopeczny Zsuzsanna régész, az illusztrációkat Jánosi Andrea alkotta. A virtuális játékot Nüszl Erzsébet készítette.

kincskeresok1